Predajňa je 30.03.2024 OTVORENÁ. Platba možná len v hotovosti. V prípade vyzdvihnutia objednávky volajte +421905672663.

Ako správne obuť dieťa

Vedeli ste, že keď kupujete dieťatu obuv, musíte počitať s tzv. "nadmerkom"? 

V nasledujúcom článku sa dozviete všetko o tom, ako by ste mali správne svoje dieťa obuť. 

 

 Ako správne obuť dieťa

 

                Skôr ako si povieme, ako správne obuť dieťa a ako správne vybrať tu najvhodnejšiu obuv pre Vaše dieťa, dovoľte nám, podeliť sa s Vami so štatistikami a zistenými faktami.

                Údaje lekárskych štatistík sú alarmujúce. Zatiaľ čo 99 % detí sa rodí s úplne zdravými nohami , s pribúdajúcim vekom sa počet chýb nôh zvyšuje - podľa niektorých údajov až na 67 % . Alarmujúcim zistením je skutočnosť , že približne jedna tretina prváčikov prichádza do školy s nohami rozlične poškodenými v dôsledku nosenia nesprávnej obuvi .

Je zrejmé , že pre mnohých rodičov je problém rozpoznať pri nákupe zdravotne nezávadnú obuv od obuvi , ktorá môže poškodiť nohy dieťaťa, mnohokrát na celý život .

Touto cestou si Vám dovoľujeme poradiť pri nákupe obuvi pre Vaše deti a uľahčiť rozhodovanie , ktorý z ponúkaných modelov v celej predajnej sieti je pre nich ten najvhodnejší . 

• Ten , kto chce vyberať pre dieťa obuv , berie na seba veľkú zodpovednosť za zdravý vývoj jeho nôh a následne celého pohybového systému .

• Zatiaľ čo sa rodí 99 % detí s úplne zdravými nohami , s pribúdajúcim vekom dochádza postupne k deformácii , ktorá dosahuje podľa niektorých údajov až 67 % , čo je podľa lekárskych štatistík varujúce

• Toto číslo je alarmujúce , rovnako tak ako prieskum odborných inštitúcií , ktorý hovorí o tom , že asi jedna tretina prváčikov prichádza do školy s nohami rozlične poškodenými v dôsledku nosenia nesprávnej obuvi .

• Z týchto niekoľkých uvedených poznatkov je zrejmé , že mnoho rodičov nepozná , ako sa má detská obuv vyberať . Ďalšou nemenej dôležitou skutočnosťou je fakt , že sa na našom trhu bohužiaľ predáva aj detská obuv, o ktorej je známe , že nezodpovedá zásadným ortopedickým a hygienickým kritériám na zdravotne nezávadnú obuv .

 

Čím sa nohy deformujú

Deformity nôh vznikajú predovšetkým nosením obuvi , ktorá dobre nesadne - je buď príliš krátka , príliš úzka alebo špicatá . Rovnako aj príliš široká obuv , v ktorej noha pri chôdzi kĺže ku špici , spôsobuje vážne poškodenie nohy . Obzvlášť nebezpečné je nosenie špicatej obuvi s vysokými podpätkami . Ďalšími rizikovými faktormi sú :

-       preťažovanie nôh neprimerane dlhou chôdzou a státím ,

-       nadmerná telesná hmotnosť ,

-       nedostatok pohybu

-       chôdza naboso po tvrdých a rovných podlahách .

 

                                                                                                  kratka_obuv

Zvláštnosti stavby detskej nohy

Detská noha sa od nohy dospelého človeka líši v mnohých anatomických aj funkčných vlastnostiach , preto aj obúvanie detí má na rozdiel od dospelých svoje špecifiká :

 

• Noha dieťaťa veľmi rýchlo rastie , mení sa v dĺžke , šírke aj v proporciách . Noha malého dieťaťa rastie v priemere 15 až18 mmza rok , u starších detí 8 -12 mm. To znamená , že vo veku 2-3 rokov potrebujú deti 2 až 3 veľkosti obuvi za rok , v predškolskom veku 2 veľkosti obuvi a v školskom veku 2 až 3 veľkosti obuvi ročne . Rast nohy nie je plynulý , ale prebieha v skokoch . Preto môžu niektoré deti vyrásť zo svojich topánok už za 2 až 3 mesiace .

• Kosti nohy malého dieťaťa sú dlho chrupavkovité , teda mäkké a schopné sa rýchlo deformovať buď zlou obuvou , alebo nadmerným zaťažením .

• Detské nohy majú zníženú citlivosť voči bolesti a tlaku . Z toho dôvodu sú deti známe  tým , že budú nosiť príliš krátku alebo inak nevyhovujúcu obuv , bez toho aby si toho boli vedomé .

• U najmenších detí približne do veku 4 rokov sú v klenbe nožné tukové vankúšiky , pretkané pružným a pevným väzivom , ktoré majú za cieľ chrániť vyvíjajúce sa nožné klenby pred možným preťažením . Je teda zbytočné vybavovať obuv pre najmenšie deti komponentami pre podporu klenby .

                                                            Ako poznáme zdravotne bezchybnú detskú obuv

• Tvar obuvi

Detská obuv musí byť dostatočne priestranná. Mala by mať guľatú špičku , ktorá poskytuje dostatok miesta pre prsty . Čím rovnejšia je vnútorná hrana obuvi , tým lepšie , lebo palec je v prirodzenej polohe a nie je tlačený k ostatným prstom . Varujeme pred špicatou obuvou , pretože spôsobuje deformity prstov ( vbočený palec , vybočený malíček , kladivkové prsty . ) 

 

                                                                                   strevic_bota

                                                                                     • Materiál zvršku

Vyberajte obuv , ktorá je vyrobená z prírodných materiálov ( useň , textil ) , ktoré sú mäkké , priedušné a absorbujúce vlhkosť . Najdôležitejšou ich vlastnosťou je , že sa prispôsobí anatomickému tvaru nohy . Hoci je dokázané , že poroméry , koženky a plasty sú na detskú obuv nevhodné , nájdeme na trhu rad týchto výrobkov . Sú nepriedušné , počas nosenia si stále zachovávajú svoje pôvodné rozmery a neprispôsobia sa tvaru nohy užívateľa . Vzniká nepriaznivá klíma vo vnútri obuvi . Plesne a baktérie ohrozujú užívateľa a znižujú životnosť obuvi . V súčasnej dobe sa často stretávame s obuvou , vyrobenou z umelých vlákien typu Goretex a Sympatex s vynikajúcimi hygienickými vlastnosťami . Túto obuv môžeme tiež považovať za zdravotne vhodnú .

                                                                                         • Stielka v obuvi

Detské nohy sa pomerne dosť potia , pričom najväčším zdrojom vlhkosti je plôška nohy . Preto musí byť každá obuv , zvlášť potom obuv uzavretých strihov , vo vnútornej nášľapnej časti vybavená stielkou alebo vkladacou vložkou zo savého materiálu ( useň , textil , príp. Syntetický materiál napr. typu Cambrelle so zvýšenou priepustnosťou pre vodné pary , ktorý sa často používa aj na výrobu podšívok ) .

                                                                                             • Opätok                                                    

Noha v obuvi musí byť dokonale fixovaná . Nesmie dochádzať k nežiaducim bočným pohybom pätovej časti nohy . Preto každá detská obuv uzavretých strihov , resp . sandálová s plnou pätou , musí mať dostatočne tuhý , vysoký a dlhý opätok , tj. vnútorný dielec v pätovej časti zvršku obuvi .

                                                                               opatek

                                                                              • Strih zvršku obuvi

Dobrú fixáciu obuvi zaisťuje tiež vhodný strih zvršku , pretože drží pevne nohu proti opätku a bráni posunu nohy v obuvi . Odporúčame obuv šnurovaciu , poprípade uzatváranú na pracku, alebo suchý zips . Obuv mokasínového alebo lodičkového strihu je nevhodná najmä pre malé deti . V najmenších veľkostných skupinách vyberajte obuv výhradne členkovú .

                                                                vhodny_strihvhodny_strih_pro_nej

                                                                          • Ohybnosť obuvi

V mieste , kde sa noha pri chôdzi ohýba ( tj. v oblasti prstových kĺbov ) musí byť obuv čo najohybnejšia .

Obuv , hlavne pre najmenšie deti musí tzv. " ísť " s nohou a spolupracovať s ňou . Tuhá a nepoddajná obuv zvyšuje únavu a narušuje pohodlie chôdze a zdravý vývoj nôh . Ohybnosť ( flexibilitu ) ovplyvňuje ako druh použitého vrchného materiálu a strihové riešenie , tak najmä druh , hrúbka a tuhosť podošvy . Čím silnejšie je podošva , tým je obuv tuhšia . Odporúčame pri výbere obuvi vyskúšať , aký odpor kladie topánka pri ohybe špičky smerom k priehlavku .  

                                                                                   flexibilita

                                                                  • Tlmiace vlastnosti obuvi

Nohy sú ohrozované aj neustálymi tvrdými dopadmi na betón, asfalt, dlažbu - to sa časom môže prejaviť opotrebením kostí, kĺbov a kĺbových chrupaviek dolných končatín a poškodením chrbtice . Prevenciou je podošva s dobrými tlmiacimi vlastnosťami ( styropor , guma , termoplastický elastomér - TPE , polyuretán - PUR ) , penové vlepovacie alebo vkladacie vložky ( šľahaný prírodný latex ) , anatomicky tvarované stielky ( fusbety ) z pružných materiálov .

                                                                                 • Podpätok

Podpätky u detskej obuvi musia byť čo najnižšie s veľkou plochou pre udržanie stability dieťaťa . Obuv s vysokými, štíhlymi podpätkami pre deti zásadne neodporúčame .

                                                                              • Hmotnosť obuvi

Často zanedbávanou vlastnosťou obuvi je jej hmotnosť . Tá má byť čo najmenšia , zvlášť keď si uvedomíme , že dieťa urobí za deň 18 až 20 -tisíc krokov .

 

                Pri každom nakupovaní obuvi žiadajte kvalifikované premeranie veľkosti nôh dieťaťa .

 

Základné predpoklady pre nákup správne padnúcej obuvi

Pri každom nakupovaní obuvi žiadajte kvalifikované premeranie veľkosti nôh dieťaťa .

Meranie dĺžky nohy - vzdialenosť medzi najvzdialenejším bodom oblúka päty a koncom najdlhšieho prsta .

                                                                           delka_chodidla

Obuv musí dobre padnúť ako do dĺžky, tak do šírky . Detská obuv musí byť vpredu pred prstami o 10 až 15 mm dlhšia než noha .

                                                                         nadmerek

Asi polovicu tohto voľného priestoru v špici, ktorému hovoríme „nadmerok“ , slúži ako rezerva pre voľný pohyb prstov pri predĺžení nohy počas chôdze, polovica pre rast .

Šírka ( resp. obvodová skupina ) obuvi musí zodpovedať obvodu nohy v mieste prstových kĺbov a je takisto veľmi dôležitá pre správne obúvanie detí .

                                                                          prilis_siroka_obuv

Štíhla noha v príliš širokej obuvi kĺže pri chôdzi do „nadmerku“ a poškodzuje prsty tlakom na obuv . Úzka topánka obmedzuje krvný obeh a deformuje prednú časť nohy. 

Šírka obuvi  býva označená veľkými písmenami :

• E - veľmi štíhle nohy

• F - štíhle

• G - stredne široké

• H - široké

Rozmery nôh meriame v stoji a vždy sa merajú obe nohy .

• Dožadujte sa presného určenia , pre akú šírku a dĺžku je ponúkaný vzor vhodný .

Na pulty našich predajní sa dostávajú čoraz viac topánky dovážané zo zahraničia , ktoré nezodpovedajú u nás používaným systémom označovania veľkostí . Každý výrobca používa inú veľkosť funkčného „nadmerku“ , u niektorých výrobcov úplne chýba . Obuv tak môže byť o 1 až 2 čísla veľkosti menšie , než je na obuvi uvedené.

• Každú obuv dieťaťu preskúšajte obutím .

 Je bezpodmienečne nutné, aby dieťa obuv pred zakúpením riadne vyskúšalo. Neodporúčame skúšať obuv bez predchádzajúceho premerania nohy, iba klasickým spôsobom - tlakom prsta na špičku obuvi zisťovať veľkosť „nadmerku“ . Deti často reflexne pokrčia prsty, čo vedie k nákupu krátkej obuvi. Ako už bolo uvedené, deti majú zníženú hranicu citlivosti na tlak a bolesť, preto nám nemôžu s určitosťou potvrdiť, že im obuv nepadne .

Je vhodné , aby dieťa skúšalo celý pár obuvi, aby sa v novej obuvi prešlo po predajni. Sledujeme pri tom, či sa obuv nešmýka z päty .

 

Zásadne NEPRESADZUJEME heslo : " To sa časom poddá " a skôr sa riaďme pravidlom : " To , čo sedí pri skúšaní , to bude sedieť aj pri nosení.

Záverom niekoľko všeobecných rád k obúvaniu detí a starostlivosť o zdravý vývoj ich nôh

• So starostlivosťou o nohu je nutné začať hneď po narodení dieťaťa . Už úzke a tesné pančušky alebo pančuchové nohavice obmedzí pohyb detských nôh a môžu spôsobiť deformity .

• Noha dieťaťa potrebuje k svojmu vývoju úplnú voľnosť pohybu a možnosť precvičovania svaloviny nôh . Nebránime preto dieťaťu v chôdzi a behu po prírodných mäkkých podložkách ako je piesok , tráva , lesná pôda a pod.

• Detská noha rastie , obuv nie . Kontrolujte pravidelne , či dieťa z obuvi nevyrástlo . U batoliat doporučujeme 1x mesačne , u predškolákov a mladších školákov za 2 až 3 mesiace , u starších školákov za 4 až 5 mesiacov , u 15-ročných až 20-ročných raz za pol roka .

• Nové topánky kupujte včas , keď je to potrebné. V súlade s rastom nohy platí - čím menšie dieťa , tým viac párov obuvi za rok . Poškodenie nôh vzniká , ak trvalo nosíme krátku obuv .

• Stará Ševcovská zásada znie : " Radšej dlhšie a užšie " . Pritom " užšie " sa týka objemu cez prstové kĺby , nie v špici . Žiadna obuv sa nepoddá do dĺžky a iba obuv z prírodných materiálov povolí do určitej miery do šírky .

• Dbajte na to , aby deti nosili obuv podľa účelu , ku ktorému bola vyrobená . Akokoľvek pohodlná športová obuv gumotextilnej alebo celogumenná obuv sa nehodí na celodenné nosenie .

• Nekupujte obuv na detských burzách , nenechávajte deti nosiť topánky po starších súrodencoch .

• Detskej nohe neprospeje ani nosenie opotrebovanej obuvi so zošľapanými podpätkami a pätníkmi , s prešľapanými podrážkami a devastovanými podšívkami a stielkami . Čím lacnejšie obuv bola deťom kúpená , tým častejšie sa jej stav musí kontrolovať .

• Prehľadávajte pravidelne , ako dieťa obuv opotrebováva . Prehliadaním obuvi pomerne ľahko zistíme prvé príznaky deformácií .

• Nepodceňujme prezúvanie . Na prezúvanie doporučujeme sandálovú obuv s tvarovanou stielkou ( fusbety ) , v ktorej sa noha dieťaťa nepotí a ktorá zabraňuje namáhaniu nožnej klenby .

• Dodržujte pravidelnú hygienu nôh detí - včasné a správne strihanie nechtov , nosenie bavlnených ponožiek a pančúch .

• Majte vždy na pamäti , že obuv nie je len módnym doplnkom oblečenia vášho dieťaťa , ale slúži hlavne ako podporný a stabilizujúci element zdravého vývoja jeho nôh .

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Použitý a poskytnutý zdroj:

www.dpk.cz, Obouvání dětí,

So súhlasom D.P.K., spol. s r.o. ,Březolupy 90, 687 13 , Česká republika, kont.osoba: p.Dagmar Kubátová,