Predajňa je 27.04.2024 OTVORENÁ. Platba možná len v hotovosti. V prípade vyzdvihnutia objednávky volajte +421905672663. Objednávky prijaté od 24.04.2024 budú odoslané po 09.05.2024 z dôvodu čerpania dovolenky.

HALLUX VALGUS alebo VYBOČENÝ PALEC ?

 Viete čo to je a ako je možné tento problém riešiť ?....

Hallux valgus je štrukturálna deformita kĺbu palca na nohe s vybočením palca navonok od stredu tela a vybočením prvej záprstnej kosti dovnútra. Všimnete si to podľa vnútornej hrany nohy na palcovej strane. Vzniká tam výrastok (exostóza), ktorý zvykne byť časom bolestivý na dotyk. Koreň palca vybočuje von ale palec sa točí a deformuje k ostatným prstom na nohe dovnútra. Deformita sa počas neustáleho nosenia nesprávnej obuvi zhoršuje až do bohužiaľ, neznesiteľného stavu.

 

 obrazok_chyby_noh_upravene

                                                                        Čo to spôsobuje?

Na vine je GENETIKA, avšak často je zhoršovaná práve nevhodnou obuvou /najmä u žien – úzke, vysoké topánky alebo balerínky /, alebo preťažovaním alebo rôznymi inými úrazmi / najmä u športovcov /.

         vysoke_lodicky_4balerinky_2vysoke_lodicka_3vysoke_lodicky_2

Deformita nebýva vždy bolestivá, často je však súčasťou rozsiahlejšej patologickej prestavby celého prednožia s pridruženými deformitami malých prstov na nohe ( kladivkové prsty, bolesti pod hlavičkami záprstných kostí ). Okolie kĺbu môže byť zhrubnuté a často býva začervenané – toto spôsobuje tlak na kĺb, ktorý sa rozširuje a zväčšuje, a ešte viac tlačí na ostatné prsty. Ľahko sa môže aj zapáliť.

Kladivkové prsty:                                                                           Hallux Valgus:

       kladivkovy_prsty                                                       hallux_valgus_obr_                

                         Liečba Hallux valgus sa lieči dvoma spôsobmi.

Pri neoperačnom liečení sa využívajú ochranné  vložky alebo narovnávače, ktoré sa nosia počas spánku (tzv. korektory).

  REF-AO-09HALLUX_VALGUS       ValguLoc_10078931happy211

Operačné riešenie spočíva v uvoľnení skrátených mäkkých tkanív, v prerezaní a posune kostí, alebo v znehybnení kĺbov. Boli vypracované rôzne metódy, z ktorých však ani jedna nie je univerzálna a ich použitie je závislé od druhu deformity.

 

Odporúčania, ktoré Vám môžu pomôcť a predísť tejto deformite:  

  • Dbajte na to, aby bola Vaša obuv stabilná,
  • Obmieňajte svoju obuv...,
  • Neodporúča sa nosenie veľmi úzkej obuvi,
  • Rovnako sa neodporúča nosenie obuvi s vysokými podpätkami. Snažte sa minimalizovať ich nosenie. Ak ich už musíte mať, pribaľte si aj vhodnú obuv na prezutie,
  • Vyberajte si obuv a ponožky z prírodných materiálov,
  • V prípade, že začnete mať podozrenie, kúpte si nočnú dlahu na korekciu hallux valgus,
  • Na chôdzu na boso vyhľadávajte nerovné povrchy (kamienky, piesok, skaly, tráva, nerovná zem...). 

Doma sa odporúčajú nosiť tvarované papuče. Zároveň nepodceňujte účinok cvečenia a to každý deň. Aj keď sú vaše nohy preťažené, nič im nepomôže viac ako vlažný kúpeľ na odstránenie opuchov. Obdobný účinok má aj príjemná a užitočná jemná masáž chodidiel a celých nôh a krátke cvičenie prstov na nohe. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Použitý zdroj:sk.wikipedia.org